Исторически бележки за село Черешовица ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Исторически бележки за село Черешовица - написани на 31.12.1927 год.

Тези "исторически бележки" се съхраняват в архива на гр. Монтана. Представляват записки, написани на 31 декември 1927 год. Подписани са, но за съжаление подписът не се чете. В тези бележки не се съобщава нищо за идването на Тричко от Тетевенския Балкан, така, както това  ни беше разказано от един от най-възрастните жители на селото - дядо Найден, който е бил малко дете по времето, когато тази статия е била написана. За сметка на това, тези исторически бележки внасят доста други подробности и ще помогнат да погледнем по-добре назад във времето, а защо не и в бъдещето?

По-долу ще публикуваме написаното, като запазим оригиналния правопис от преди 82 години.

        "Точно кога е заселено с. Черешовица, не може да се установи. Знае се, че около 1850 год. то е брояло само три къщи и кулата на Адемъ Спахия. Загнездено въ девственитѣ гори на една малка старопланинска долинка, отъ която води началото си река "Дѣленица", малакъ дѣсенъ приток на рѣка "Огоста" (Влива се въ последния петъ (не се чете, бел. ред.) по шосето над гр. Фердинандъ).

        Понеже въ околностъта е имало много диви черешови дървета (които въ последствие били изтребени) то и малкото селце се нарекло Черешовица.

        Отдалечено отъ голѣми центрове, лишено от съобщителни средства, то е станало приютъ на нѣкои българи, застрашени отъ турскитѣ звѣрства. Освенъ това изобилието на планинскитѣ вадички и хубавата яворова гора (която сега е вече изсечена) ся привлѣкли стругаритѣ отъ околнитѣ села.- Тия са двете дветѣ главни причини, които са наклонили заселването на това не обитавано до тогава мѣсто.

        Така осамотени въ тоя  затънтенъ край, първитѣ му жители прекарали няколко години миренъ животъ. Занимавали се съ земеделие, скотовъдство и стругарство. Изтрѣбили голѣма частъ отъ горитѣ и ги превърнали въ ниви и ливади, - което продължава и до сега.

        Данаците си са плащали въ натура (десятъкъ). Освенъ това по-късно са били задължавани да засилватъ охраната на близкия проходъ (конска пътека), който воделъ отъ Берковица за Пиротъ; понеж, често били нападани и ограбвани пътници, отъ хайдути. За които се разправя че ограбвали и държавните пари, пренасяни по тоя проходъ.

        Идватъ страшнитѣ кърджалийски времена. До колко са били страшни за населението, се вижда отъ факта, че до като е траело времето на тѣхнитѣ скитания по тоя край, всички селяни са живѣли въ гората. Там била пренесена и всичката тѣхна покъщина. Когато орача отивалъ да оре на нивата, непременно, излизалъ и някой да наблюдава отъ някоя височина и, щомъ виждалъ нѣкъде конникъ, веднага орача съ воловетѣ и ралото се скривали въ гората.

        Преди освобождението не е имало никаква революционна организация, нито пъкъ през освободителната, Руско-Турска война нѣкой е вземалъ участие.Тогава селцето е било малко, имало е около 40 (четиридесетъ) къщи, половината отъ които били покрити съ керемиди, а останалитѣ съ бук (не се чете, бел. ред.).

        Първи път руситѣ идватъ въ селото на 19. Февруарий 1877 год. (на Никулденъ), били двама души, изпратени отъ гр. Берковица за да провѣрътъ, дали нѣма скрити турци изъ село. Като минали презъ село, безъ да слизатъ отъ конетѣ и видели, че нѣма никакъвъ турчинъ, такъ се върнали въ гр. Берковица.

       Освобождението заваря Черешовица въ доста жалко положение. Бедностъ -  материална и духовна, (не се чете, бел. ред.) над цялото село, нито черква, нито училище, нито някой грамотенъ даже.

        Презъ Сръбско-Българската война 1885 год. са взели участие 9 души отъ селото, убити не е имало.

        Въ Балканската война са участвали 52 (петдесетъ и двама) души, отъ които 6 (шестъ) души убити.

        Въ свѣтовната война (Първата Световна Война, бел. ред.), са взели участие 66 (шейсетъ и шестъ) души, отъ които четирима убити. Паметникъ на убититѣ до сега не е издигнатъ.

        За сега селото има 76 (седемдесетъ и шест) къщи и 502 жители. Повечето отъ къщите са стари и низки, изградени отъ плетъ, съ по една стая за спане - на цѣлото домакинство, често отъ по десетина души - и кухнята отдоло магаза.

        Населението е бедно и се занимава съ земеделие, скотовъдство, а най-вече дърварство.

        При наличието на хубавата балканска вода, въ селото до сега не е имало чешми, едва това лято 1927 год. се почна направата на такива.

До сега вода за пиеене се е черпело отъ малкитѣ извори, намиращи се въ село, които не са били добре запазени от замърсяване. Добра за пиене е и водата на рекичкитѣ, които протичатъ през село, понеже слизатъ направо отъ планината, безъ да минаватъ презъ нѣкое селище.

        Въ селото има пълноразвито пъвоначално училище съ двама учители. За училище служи малка паянтова зграда, построена през 1888 г., съ две учебни стаи и канцелария, а отдолу магаза, въ която пъдара затваря нощно време добитъка, заловенъ въ нѣкоя нива или ливада.

        Черква до сега нѣма.

        Превъзходната балканска мѣстностъ, кристалнитѣ планински ручей, които протичатъ презъ селото, винаги чистият въздухъ, ето условия за добро развитие на човека. Но, низката култура,  за ръка съ чедото си сиромашия, са заличили горнитѣ фактори и са наложили своя печатъ върху челата на Черешовчани.

 

31 Декемврий 1927 год.

с. Черешовица

(подписът не се чете бел. ред)"


 Това е историята, както е запазена в архива на гр. Монтана. Постарахме се да я покажем в нейния оригинален и неповторим вид. Вижда се, че е писана от някой, който е чувствал, че е надраснал съселяните си и нищо чудно и така да е било.

1927 год. е по средата на мирния период между двете световни войни. Животът трябва да е бил сравнително спокоен, макар и белязан от сиромашията. Странното е, че и сега, след 82 години, той е съвсем същият.


 

Факсимиле от "Исторически бележки за с. Черешовица":

 

 

Страница 1
  Страница 2
  Страница 3
  Страница 4

 

 

 

Добавете коментар

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Вашето име:
Уеб сайт:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:
Съдържанието на този сайт е защитено с Криейтив Комънс лиценз и на Вас Ви се позволява да споделяте - да копирате и разпространявате публикациите, при условие, че посочите авторството на творбата и се позовете на източника. Това в случая означава да посочите, че сте взели съответния материал, снимка, видео или каквато и да е публикация от този сайт - chereshovica.com.  Кликнете на картинката или на линка под нея за повече информация:
Creative Commons License
Криейтив Комънс договор
Email