В памет на загиналите за България ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

Тази статия разказва за кандидат подофицер Стоян Младенов Лазаров, загинал на 16.X.1916 г. в боя при село Кубадин – Добруджа и е откъс от брошурата:

"Бойна прослава на граничния войник

От 6-та пехотинска бдинска дивизия – 24 гранична рота"

 

Кандидат подофицер Стоян Младенов Лазаров е загинал за свободата на България. За малко по-малко от 100 години нещата са се променили дотам, че тези думи ще прозвучат някак странно и безсъдържателно на мнозина. На тях именно посвещавам тази статия.

 

Из брошурата „Бойна прослава на граничния войник

От 6-та пехотинска бдинска дивизия –

24 гранична рота”

 

КАНДИДАТ ПОДОФИЦЕР СТОЯН МЛАДЕНОВ ЛАЗАРОВ от с. Черешовица, Берковско. Загинал на 16.X.1916 г. в боя при село Кубадин – ДобруджаВ ротата всички познаваха канд. подофицер Стоян Мл. Лазаров от с.Черешовица. Берковско. Командир на 1-во отделение от взрода си. Познаваха го с това, че за него нямаше страх от нищо. Разузнавателен патрул ли се прати или охрана, той всякога беше първия доброволец. Обичаха го и началници и другари. В боя при Люле – Бургас, когато и самият командир на полка, ездящ, беше сред първите бойни редове, а косата на смъртта безмислостно махаше на длъж и на шир, под адския огън на врага канд. подофицера Стоян Мл. Лазаров като че ли беше теглен от някаква тайнствена сила все напред и напред. Отделението му беше откъснато напред, изоставило полка, то първо се хвърли в ръкопашния бой и първо с рев „На нож” и „Ура” преследваше бягащия противник, ужасен от нечуваното безстрашие на шепата герои начело със своя водач к.п. Стоян Мл. Лазаров, чиито пример бе заразил и останалите взводове и роти. Подвигът му се понесе от уста и след кървавия бой началниците му не го забравиха и на младежките му гърди засвяткаха в.о /военно отличие/ за храброст – IV степен, за което се гордееше и ротата му.

Кървавата заря на боя го сварваше все такъв – пръв срещу смъртта – и в боевете за освобождението златната люлка на България – Добруджа. На 16.X.1916 г при Кубадин. Все тъй обайващ със своя геройски вид другарите си, вражески куршум не го пощади и костеливата ръка на смъртта го сграбчи. Кръвта и костите му останаха като вечен паметник за щедрата саможертва и упорития българин, борещ се за свободата на родната земя.

-------------------------------------------------------------------

Снимки от паметника на загиналите за свободата и независимостта на България в центъра на селото:

 

 
Паметника на падналите за свободата на България, снимка 1

 

Паметника на падналите за свободата на България, снимка 2

 

Паметника на падналите за свободата на България, снимка 3

 

Добавете коментар

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Вашето име:
Уеб сайт:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:
Съдържанието на този сайт е защитено с Криейтив Комънс лиценз и на Вас Ви се позволява да споделяте - да копирате и разпространявате публикациите, при условие, че посочите авторството на творбата и се позовете на източника. Това в случая означава да посочите, че сте взели съответния материал, снимка, видео или каквато и да е публикация от този сайт - chereshovica.com.  Кликнете на картинката или на линка под нея за повече информация:
Creative Commons License
Криейтив Комънс договор
Email