Културни и природни забележителности
Цветята в Черешовица през пролетта ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

От Гала Пенкова

Пролетта е най-цветният и най-приказен сезон в село Черешовица, а заедно с нея идват цветята и вкусните плодове.

Едно от най-често срещаните цветя в Черешовица е маргаритката. Точно през този сезон цялата ливада „Заедница” е осеяна с това прекрасно цвете. Срещат се още акацията, аспарагусът (наричан още зайча сянка, самодивска скала или медицинска аспержа), градинският божур и белият бор. Те се срещат в най-големи количества през месец май. Също така, по ливадите могат да се открият и белият равнец, наричан още гущерка, пачи пера, посечена трева, еневичка или ресулява билка. През месец май цъфти и глогът, който има много лековито действие и подобрява работата на сърцето, увеличава притока на кръв и кислород към сърдечния мускул и понижава кръвното налягане.

Прочетете цялата статия...
 
Културни и природни забележителности ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

До селото се стига, като се мине през прекрасната гора на Берковския Балкан. Преди да се стигне до Черешовица, се минава през две други села, като всяко е разположено по-високо от другото.

Самото село е последното навътре в Балкана и пътят свършва в него. Отвъд селото има друг път (или по-скоро пътека), по която може да се стигне до Зелена Глава - изключително красив връх, който се вижда дори от Монтана, а след това и до връх Ком. До границата със Сърбия има не повече от 16-тина километра по пътя, а по права линия - не повече от 5 километра.

Прочетете цялата статия...
 


Съдържанието на този сайт е защитено с Криейтив Комънс лиценз и на Вас Ви се позволява да споделяте - да копирате и разпространявате публикациите, при условие, че посочите авторството на творбата и се позовете на източника. Това в случая означава да посочите, че сте взели съответния материал, снимка, видео или каквато и да е публикация от този сайт - chereshovica.com.  Кликнете на картинката или на линка под нея за повече информация:
Creative Commons License
Криейтив Комънс договор
Email