Новини
Джип сафари в Черешовица ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 

На 17.07.2013 год. станахме рано с Евгени Лазаров, закусихме стабилно с панирани пужовци и бяло вино и отидохме до къщата на Сачи - нашият шофьор. Там ни чакаха Стоян и Юри, качихме се на машината на Сачи и потеглихме. Като излязохме над селото, първата ни спирка беше хижа Здравченица. Природата около нея е прекрасна - гори, полянки, диви малини, къпини и гъби колкото офицерска фуражка, но от самата хижа е останала само една полусрутена празна сграда.

Около мен бяха хора, които са преспивали там, преди да тръгнат рано сутринта на лов. Те ми разказаха за хубавите моменти, които са имали там, за гостоприемството на хижаря, който ги е посрещал с цяла бака горещ чай, за групи деца, които са били на лагер през цялото лято, за труда на хората, строили хижата, изкарвайки тухли и камъни с конски впрягове. Гледах останките от нея и някак неусетно станах един от многото, които проклинат днешното безхаберие и безпътица.

След това продължихме нагоре и стигнахме до овчарниците. Там навремето по цяло лято са пасли овце и крави. Сега само една част от овчарника не е рухнала и за наш късмет точно в този ден изкараха овцете и кравите. Естествено, не са стотици и хиляди като едно време, а няколко десетки, но и това е по-добре, отколкото нищо.

Накрая стигнахме почти до границата, на един хвърлей от нея. Паметникът на загиналия партизанин си стои, само снимката му я няма. Пътят е изровен от дъждовете и суровото време, сякаш сълзи са се стичали по лицето на земята и са оставяли дълбоки бразди по него.

 Постояхме там, видяхме къде иманяри са ровили като къртици по земята да намерят заровени пари и се наслаждавахме на гледката към Берковица - цялото градче се вижда като на длан.

После слязохме пак долу, при овчарниците и поточето, запалихме огън и изпекохме мезето. Ракията и виното сами изскочиха отнякъде и следващите няколко часа минаха в приказки.

Ето и снимки, насладете се и вие на тази чудно хубава природа!

 
Около Черешовица броди мечка! ПДФ Печат Е-мейл

Ето това се казва новина - около Черешовица броди кафява мечка!

Не се знае кога точно е била пусната и откъде идва, но както можете да видите от снимките, направени на 1 май 2012 год., мечката изглежда доста внушително.

Говори се, че е пусната от "Екоравновесие" и е заснета от камерата на ловците.

Интересното е, че е била забелязана да слиза надолу към Котеновци.

Ако някой знае повече подробности, моля да сподели!

 
Бог да го прости! ПДФ Печат Е-мейл
СЪОБЩЕНИЕ
 
На 17.06.2011 год. почина Фидос Младенов Иванов, роден на 1 септември 1923 год.
Участник във Втората Световна Война.
Погребението ще се извърши на 18.06.2011 год.
 
Вечна му памет!
 
Черешовица през есента на 2010 година ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Есента в Черешовица - истинската есен, със студеното време и с тихия, но непрестанен дъжд настъпва рано.

Тази година тя дойде още в началото на октомври. Така се случи, че имах възможността да присъствам на това събитие, а досега винаги съм идвал през лятото, или в ранна пролет. Винаги съм се учудвал как местните хора ходят дори и през лятото облечени с дрехи с дълги ръкави, а вечер обличат жилетки и елеци. Това е така, понеже горещини там почти няма, дори и през август вечер става доста хладно, а по сенчестите места или в по-усойните места в гората е хладно дори и през деня. Освен това близостта на планината предполага човек винаги да има едно наум и да бъде готов винаги да завали.

Прочетете цялата статия...
 
Хора, не правете това повече! ПДФ Печат Е-мейл

Трудът на другите трябва да се уважава, особено когато резултатът от него не е насочен към един или двама души, а към цяла една общност. За съжаление, това просто правило понякога не се спазва. Преди малко повече от месец двама-трима друши със собствени усилия стегнаха надписа в началото на селото, боядисаха го и направиха нови букви.

Но ето, че винаги се намира някой, на когото хубавото се струва грозно, а доброто - лошо. И този човек е доказал е себе си, повреждайки буквите от надписа и опорочавайки инициативата.

Ние очакваме кметският наместник да вземе мерки и подобни неща да не се случват повече. 

 

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2
Съдържанието на този сайт е защитено с Криейтив Комънс лиценз и на Вас Ви се позволява да споделяте - да копирате и разпространявате публикациите, при условие, че посочите авторството на творбата и се позовете на източника. Това в случая означава да посочите, че сте взели съответния материал, снимка, видео или каквато и да е публикация от този сайт - chereshovica.com.  Кликнете на картинката или на линка под нея за повече информация:
Creative Commons License
Криейтив Комънс договор
Email